Verejné zhromaždenie obyvateľov mesta Prešov

13.02.2012 Prešov

Mestské zastupiteľstvo v Prešove v súlade s § 11b zákona SNR č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a uznesením Mestského zastupiteľstva v Prešove č. 163/2012 z 25.1.2012 zvoláva VEREJNÉ ZHROMAŽDENIE OBYVATEĽOV MESTA PREŠOV vo veci prerokovania zámeru tzv. Školy šmykov v areáli športovej haly na Ulici Jána Pavla II. , ktorý sa dotýka najmä obyvateľov lokalít na uliciach: Športová, Matky Terezy, Bulharská, Pod Kamennou baňou, 17. novembra, Zimný potok, Škultétyho, Štúrova, Maybaumova, Francisciho, Pod Kalváriou, Slávičia a Pražská.

Verejné zhromaždenie obyvateľov mesta Prešov je zvolané na základe predloženého návrhu poslanca MsZ v Prešove Richarda Drutarovského na XV. riadnom zasadnutí MsZ, ku ktorému bolo prijaté uznesenie MsZ v Prešove č. 163/2012. Verejné zhromaždenie obyvateľov mesta Prešov sa tak uskutoční dňa 21. februára 2012 o 17.00 hod. v priestoroch reštaurácie na Zimnom štadióne na ul. Pod Kalváriou 50 v Prešove.

Podľa predkladateľa návrhu na zvolanie verejného zhromaždenia v Prešove, poslanca MsZ v Prešove Richarda Drutarovského, vzbudil tento zámer obavy obyvateľov najbližších ulíc kvôli doterajším zlým skúsenostiam s \"divokými aktivitami pri mestskej hale, \" uviedol. Tie podľa neho neraz obťažujú obyvateľov najmä hlukom, často aj v neskorých nočných hodinách. \"Vítam, že investor sám prejavil snahu neobísť Prešovčanov a svoj zámer si verejne obhájiť, takýto prístup by mal byť vzorom aj pre ďalších investorov, ak chceme v meste dobre spolunažívať a kvalitne žiť, \" zdôraznil R. Drutarovský.

Zhromaždenie tak podľa poslanca vytvorí priestor, aby bol predstavený celý zámer, každý bol kultúrne vypočutý, objasnil sa každý názor, vysvetlili sa obavy, predišlo sa vopred problémom, ktoré by mohli vzniknúť a výsledok potom nikoho neprekvapil. \"Verím, že sa všetkým zúčastneným podarí dospieť k najlepšiemu možnému riešeniu a ovplyvniť konečný výsledok, \" dodal R. Drutarovský.

\"Ide o pragmatickú vec, projekt výnimočný pre tento región a v prípade, že Škola šmyku bude spĺňať všetky právne normy týkajúce sa
bezpečnosti, hluku a pod. a nebude ohrozovať okolie v blízkosti tejto lokality, nie je dôvod brániť tomuto projektu, \" uviedol primátor.
\"Zároveň je však potrebné opätovne zdôrazniť, že nesmie nad mieru primeraným pomerom zasahovať do práv okolitých obyvateľov, \" podotkol. Podľa jeho slov ide o prevádzku, ktorá zvyšuje technickú zručnosť vodičov tohto regiónu, čím de facto zvyšuje aj bezpečnosť cestnej premávky. \"V prípade konania akcií by tiež priniesla potenciálnych návštevníkov mesta a teda ďalší zdroj príjmu pre menších podnikateľov, \" doplnil P. Hagyari.

Primátor zároveň vyzdvihuje túto formu priamej demokracie, avšak v prípade, že spĺňa všetky spomínané kritériá, nevidí dôvod brániť
uvedenému zámeru. Občania uvedených ulíc budú oslovení formou letákovej pozvánky, ktorá bude distribuovaná do ich poštových schránok.

*Podľa článku 67 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky: \"Územná samospráva sa uskutočňuje na zhromaždeniach obyvateľov obce, miestnym referendom, referendom na území vyššieho územného celku, orgánmi obce alebo orgánmi územného celku. Spôsob vykonania miestneho referenda a referenda na území vyššieho územného celku ustanoví zákon.\" *Podľa § 11b zákona o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov: \"Na prerokovanie obecných vecí môže obecné zastupiteľstvo zvolať zhromaždenie obyvateľov obce alebo jej časti.\" *Podľa § 11 ods. 4 písm. f) zákona o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov: \"Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce, najmä je mu vyhradené vyhlasovať miestne referendum o najdôležitejších otázkach života a rozvoja obce a zvolávať zhromaždenie obyvateľov obce.\" *Podľa § 3 ods. 2 písm. c) zákona o obecnom zriadení v znení
neskorších predpisov: \"Obyvateľ obce sa zúčastňuje na samospráve obce. Má právo najmä zúčastňovať sa na zhromaždeniach obyvateľov obce a vyjadrovať na nich svoj názor a zúčastňovať sa na zasadnutiach obecného zastupiteľstva.\"

V. Kmetóny Gazdová
 

Vyberte región

mark